31 Temmuz 2013 Çarşamba

Marketing Science - PLS Path Modeling

Merhabalar uzunca bir süredir araştırmacıların gündeminde yer alan yapısal eşitlik modellerinin bir parçası olan PLS Path Modeling üzerine kısaca bilgi paylaşmak istiyorum.

PLS Path Modeling nedir?

Kovaryans temelli yapısal eşitlik modeli yaklaşımının yerine kısmi en küçük kareler tekniği ile yaklaşan yeni bir yöntemdir.

Avantajı ?

CBSEM' e (Covariance based structural equation modeling) göre avantajı, küçük örneklemlerde ve datanın normal dağılmaması durumunda kullanılabilir olmasıdır.

Kaynak : http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4419-1280-0_2

Ek bilgi : Regresyon modellerinin çok sayıda açıklayıcı değişkene sahip olması, gözlem sayısının açıklayıcı değişken sayısından daha az olması ve açıklayıcı değişkenler arasında çoklu doğrusal bağlantı probleminin varlığı gibi durumlar, regresyon analizindeki problemlerden bazılarıdır. Bu problemler en küçük kareler yöntemi varsayımlarını bozmaktadır. Kısmi en küçük kareler regresyonu (KEKKR), bu varsayımların bozulduğu durumlarda regresyon analizi yapmaya olanak sağlayan: kısmi en küçük kareler (KEKK) ve çoklu doğrusal regresyon yöntemlerinden oluşan çok değişkenli istatistiksel bir metottur.