16 Şubat 2010 Salı

Sas Temel Bilgiler

Sas kelimesi , Statistical Analysis System kelimelerinin baş harflerinin birleşmesiyle oluşmuştur. SAS'ı Türkiye'de ilk olarak 1987 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı kullanmıştır. Daha sonrada Die ve Hacettepe Üniversitesi yararlanmıştır. Günümüzde ise Türkiye’nin önde gelen kurumsal firmaları SAS paket programını tercih etmektedir. Bunun nedeni Sas paket programının kullanıcılara sunduğu modüllerinin bir hayli fazla olması ve kullanışlı olmasıdır. Bir nevi Sas modüller birleşimidir. Bazı SAS modüllerini ve açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz

SAS / STAT : Bazı istatistiksel analizlerin yanında, Regresyon, Anova, Faktör Analizi ve Loglineer Analiz gibi birçok karmaşık istatistiksel prosedürleri gerçekleştirir. ( İstatistik )

SAS / GRAPH : Çubuk, pasta ve blok şeklindeki grafikleri, iki ve üç boyutlu grafikleri ve haritaları içerir.

SAS / QC ( Quality Control ) : Süreç yetenek analizi, istatistiksel süreç kontrolü deney tasarımı ve örnekleme planı için araçlar içerir.

SAS / OR ( Operations Research ) : Yöneylem araştırmasında üretim sistemleri geliştirilmesinde, proje tamamlama problemleri çözümünde kullanılan programları içerir.

Kaynaklar
Özaydın, 2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder